2021-02-11 08:30Nyheter

“För de som behöver stödet är det väldigt viktigt”

Ikano Bostad har ett nära samarbetet och stöttar sedan flera år Hagsätraskolan och Läxhjälpen. Ikano Bostad har ett nära samarbetet och stöttar sedan flera år Hagsätraskolan och Läxhjälpen.

När Azis Sassi gick i åttan kändes skolan och framtiden hopplös. Men med stöd från Ikano Bostads Ikano Akademin och Stiftelsen Läxhjälpen bröt han den negativa spiralen. Nu är Azis handledare åt den yngre Emad El Amrani och planerar att studera till lärare.   

Ikano Bostad har ett nära samarbete och stöttar sedan flera år tillbaka Hagsätraskolan och Stiftelsen Läxhjälpen för att fler elever ska klara grundskolan, där ungefär 30 procent av eleverna på Hagsätraskolan inte uppnår gymnasiebehörighet efter nian varje år. Samtidigt har Ikano Bostad sin egen sociala satsning, Ikano Akademin, där ungdomar som hamnat utanför arbetsmarknad och studier får verktyg att ta ansvar för sin framtid genom tidsbegränsade anställningar som sedan leder vidare till andra jobb. Men för det behöver man sköta sig i skolan och delta på Läxhjälpsprogrammet. 

Att organisationer såsom skola, fastighetsägare och olika aktörer inom civilsamhället samarbetar för att fånga upp elever och ge dem meningsfulla sysslor är ett vinnande koncept. Inte minst om man frågar Azis Sassi, en före detta deltagare i Läxhjälpsprogrammet som nu arbetar heltid med fastighetsskötsel på Ikano Bostad.

- Det är helt enkelt en stor hjälp. För det är så enkelt att ta en helt annan väg i såna här områden, en helt annan väg såsom kriminalitet, berättar Azis.

Azis
Azis är 21 år och bor och är uppvuxen i Hagsätra. Han klarade både grundskola och gymnasium med goda resultat. Men att satsa på skolan var inte självklart.

- När jag gick i åttan spelade jag bara fotboll och när jag inte spelade så hängde jag runt ute. Jag hade inget att göra med mitt liv. Visst - jag hade mycket fritid för att plugga, men jag gjorde det ändå inte, berättar Azis.

Det var först i nian som Azis fick upp sin studiemotivation. Det började med att skolan kontaktade Ikano Akademin och bad dem prata med Azis. Där blev han erbjuden ett extrajobb med villkoren att han skötte skolan och deltog på Läxhjälpen. Samtidigt började Azis inse att om han skulle kunna välja det gymnasiet han ville, var det läge att höja sina betyg. 

När Azis ambition var att komma in på gymnasiet blev Läxhjälpsprogrammet ett viktigt stöd. Motivationen växte när han kände att det faktiskt var möjligt att komma ikapp i skolan och få godkända betyg. På Läxhjälpen fanns ordentligt med tid men också vägledning från de äldre läxhjälparna.  

- Läxhjälpen gav mig en kick att komma igång. Det är betydligt lättare att plugga när det är en handledare på fem personer istället för en på 25. För de som behöver stödet är det väldigt viktigt, berättar Azis.

Azis beskriver hur kombinationen mellan Läxhjälpen och Ikano Akademin gjorde att han hamnade i en positiv spiral. 

- Förut hade jag mycket fritid för att plugga, men jag gjorde inte det. Men när jag hade grejer att göra, fick jag mer gjort, och det kändes bättre, berättar Azis.

Förebilder är ett viktigt verktyg
Idag är Azis mentor åt den yngre Emad El Amrani som går i nian på Hagsätraskolan. Emad, som tidigare hellre spelade dataspel än att plugga, går nu i Azis fotspår genom att ta skolan seriöst, delta i Läxhjälpen och extrajobba hos Ikano Bostad på fredagar. Där blir han handledd av Azis. Emad menar att det är bra att ha någon äldre man identifierar sig med som vägleder en. 

- Azis har varit i samma situation som mig innan. Han vet hur det är för mig. Och vi klickar bra och jobbar bra ihop, berättar Emad.

Mentorskapet och positiva förebilder är viktiga verktyg i både Läxhjälpsprogrammet och inom Ikano Akademin. Många läxhjälpare kommer från samma områden som läxhjälpseleverna, och har egna resor kopplat till studierna att berätta om. Detsamma gäller handledarna på Ikano Akademin. 

- Man vill föra det vidare, det som man själv har fått, förklarar Azis, och menar att de blir inspiratörer som visar ungdomarna vilka möjligheter för framtiden som finns.  

Nästa steg för Azis är att söka till grundlärararprogramet med inriktning mot matte och franska. Han har bestämt sig för att hjälpa andra att hitta rätt väg, sin studielust och en framtidstro. Samtidigt tror han också att man som elev själv måste göra ett val. 

- I slutändan är allting man får bara verktyg. Man måste själv bestämma sig för att förändras fortsätter Azis. 

På frågan om vad Azis och Emad skulle säga till de som har det tufft i skolan svarar de unisont: 

- Gå på Läxhjälpen och ta skolan seriöst - annars kommer du ångra dig i framtiden!


Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna ut i arbetslivet.

Stiftelsen Läxhjälpen är en ideell organisation som bedriver ett gratis, riktat och resultatfokuserat Läxhjälpsprogram för elever i riskzonen att inte få gymnasiebehörighet. Startsida | Läxhjälpen (laxhjalpen.se)

Stiftelsen Läxhjälpen och Ikano Bostad har samarbetat sedan 2015 för att få fler elever att uppnå gymnasiebehörighet i Hagsätra och Västerås. Förra året fick 92 procent av Läxhjälpseleverna på Hagsätra behörighet, medan bara 35 procent av övriga elever fick det.


Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av samma grundare som IKEA. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har 1 400 nya bostäder i produktion samt förvaltar cirka 6 000 hyreslägenheter och sex vårdboende.


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg