2016-10-10 15:57Nyheter

Fritidsgårdar för minskat utanförskap

null

Att ha en plats att gå till efter skolan är ett stöd i vardagen och bidrar till ökad trygghet. Och inte minst glädje. Kaiser, 13 år, är en av dem som kommer till Värdens fritids i Rågsved varje dag efter skolan.

– Fritidset ligger på min gård, typ hundra meter från där jag bor. Man behöver bara gå dit. Det betyder jättemycket. För nu kan vi ju göra något under fritiden och träffa nya personer. En gång om året har vi en familjedag då alla barn och föräldrar som bor här träffas också.

Varje dag kommer upp emot tjugo ungdomar i åldern 10-14 år till fritidset för att umgås, laga mellanmål, göra läxor, spela biljard, kolla på film och spela kort. På Värdens Fritids får de även ett extra vuxenstöd.

– Det bästa är att personalen är positiv och försöker alltid hjälpa till. Om man mår dåligt över något och har problem så kan man alltid prata med dem som jobbar på fritids. Och de kan hjälpa till med läxor.

Värdens Fritids skapar gemenskap och en värdefull fritid för unga. Vilket i sin tur bidrar till trygghet i området.

– Innan var det många barn som cyklade runt och tjuvade och hade inget att göra på fritiden. Nu tjuvar de inte länge. Nu är de här istället. Här lär man sig jättemycket. Som att vara trevliga mot varandra, och jag har lärt mig vara DJ, säger Kaiser.

Det var faktiskt en av våra hyresgäster kom med idén om att starta en fritidsgård och idag är hon anställd som fritidsledare. Det är tillsammans som vi kan skapa trygga, trivsamma och fungerande stadsdelar.

Såhär säger Daniel, 10 år, om vad som är bäst med fritidsgården:
– Jag vet inte hur jag ska förklara det, men man får en känsla – att det här är lycka, det här är något man kommer att komma ihåg.

Varför startar ett bostadsföretag fritidsgårdar?

För att minska utanförskapet i våra bostadsområden och ge ungdomar en meningsfull fritid. Det leder till mindre gängbildning och skadegörelse.

Läs mer om hur vi arbetar med hållbarhet i våra bostadsområden: www.ikanobostad.se/omtank/


Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av IKEAs grundare. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har 1 470 nya bostäder i produktion samt förvaltar 5 760 hyreslägenheter och fyra vårdboende. ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg