2015-07-30 17:19Nyheter

Han levde 25 år i utanförskap

null

Åke sov i Ikanos källare. Nu har han fått ett hem.

– När grannarna började prata om urintester och att bara låta drogfria personer bo hos Ikano, då var jag tvungen att säga ifrån.

Det berättar Åke Sjönnebring som själv har en bakgrund som missbrukare. I 25 år levde han i utanförskap i Stockholm. När vi ses är han en av deltagarna i en workshop som handlar om att skapa bättre innergårdar.

– Man får inte vara så kategorisk och stänga ute alla. Det är farligt att skapa ett elitsamhälle, säger han.

Han talar med värme om all den hjälp han har fått från Ikano Bostad. Han fick en försökslägenhet som sedan gick över till ett förstahandskontrakt. Nu har han bott i Rågsved i sex år och varit drogfri i sju.

– Jag är stolt över hur jag har tagit mig vidare. Det är viktigt att få en chans. Jag har sovit här i Ikanos källare och på vinden, säger han och nickar mot huset. Nu har jag fått ett hem.

– Största skillnaden mot hur det var att leva i utanförskap och nu är att jag nu är en deltagare. Jag står inte längre och tittar på.

Åke är i dag aktiv i föreningen Musketörerna i Rågsved som hjälper människor att ta sig ur sitt utanförskap.


Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av IKEAs grundare. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har 1 470 nya bostäder i produktion samt förvaltar 5 760 hyreslägenheter och fyra vårdboende. ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg