2016-10-31 08:00Nyheter

Tänk om du kunde få ett extra rum varannan vecka

null

Våra behov av boende förändras med livet. Varannan vecka, särbo, sambo. Boendesituationen kan skifta och för många skiftar det från vecka till vecka. Nu blir de första flexibla lägenheterna verklighet, med flyttbara väggar, som går att ändra efter behov. Något vi tror kommer efterfrågas allt mer i framtiden.

Idag ser familjer annorlunda ut – till exempel har vart fjärde barn i landet två hem. Vi på Ikano Bostad startade innovationsprogrammet BoLabb för att hitta innovativa boendelösningar som utgår från människor behov. De första flexibla lägenheterna byggs i Gustavsberg på Värmdö i Stockholm. Lägenheter avsedda för familjer, föräldrar, ensamstående eller särbos vars liv varierar från vecka till vecka. Fokus ligger på hur vi använder varje kvadratmeter, istället för hur många kvadratmetrar vi faktiskt har.

- Från att ha studerat hur människor lever på nära håll, har vi lärt oss att ytorna måste kunna användas till flera olika saker. Nu pratar vi om ”fler rum och kök”, istället för exempelvis ”3 rum och kök”, säger Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano Bostad.

Lägenheterna har bland annat flexibla eluttag och väggar som kan flyttas med en knapptryckning. Den flyttbara väggen gör det möjligt att till exempel skapa ett extra sovrum i vardagsrummet varannan vecka, eller skapa en walk-in-closet. Med flexibla eluttag kan man få eluttagen där de behövs, inte där de monteras. Det är framtidens lägenhet.

Vår ambition är att skapa hem som kan förändras så att människan får plats att leva - utan att behöva flytta eller bygga om, fortsätter Lotta Sjödin.

Våra föränderliga livsstilar kräver bostäder som kan förändras med livet. Ikano Bostad fortsätter arbetet i BoLabb och undersöker våra boendemönster för att möta framtidens behov.

Varför bygger Ikano Bostad lägenheter med flyttbara väggar och eluttag?

Det finns allt fler olika familjekonstellationer. Genom att bygga flexibla lägenheter som går att förändra, kan vi möta olika behov och förenkla vardagen för människor. Att möta de boendes behov är något vi strävar efter i alla våra projekt. 


Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av IKEAs grundare. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har 1 470 nya bostäder i produktion samt förvaltar 5 760 hyreslägenheter och fyra vårdboende. ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg