2024-10-04 04:00Pressmeddelande

Ikano Bostad fortsätter utvecklingen av Elinegård och bygger ytterligare cirka 100 bostäder

Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh planterade Josefine Wikström, chef nya bostäder på Ikano Bostad, träd för att fira att vi nu är igång.Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh planterade Josefine Wikström, chef nya bostäder på Ikano Bostad, träd för att fira att projekten nu är igång.

Vid kanten av Limhamns kalkbrott i Malmö fortsätter stadsdelen Elinegård att ta form. Ikano Bostad har varit med och utvecklat Elinegård sedan starten 2014. Hittills har bolaget byggt cirka 800 bostäder i stadsdelen, och igår togs första spadtaget för ytterligare drygt 100 bostäder.

− Det är glädjande att bostadsbyggandet i Malmö fortsätter och att vi har aktörer som delar vår syn på den potential som finns i Malmö och Elinegård. Jag är stolt över att Malmö har en engagerad byggbransch med bland andra Ikano Bostad och alla andra aktörer i LFM30 som tillsammans med staden arbetar för en klimatneutral byggsektor. Det är ett otroligt viktigt steg på vägen till ett klimatneutralt Malmö 2030, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, Malmö stad.

Elinegård är en av Malmös framväxande stadsdelar. När allt står klart kommer här att finnas cirka 5 200 bostäder, skola, förskolor och närservice. Sedan utvecklingen startade har Ikano Bostad byggt cirka 800 bostäder i området.

− Det är väldigt roligt att vi nu är igång med nästa omgång bostäder att längta hem till! I Elinegård bygger vi verkligen bostäder så att det finns något för alla. Alltifrån lägenheter som både hyresrätter och bostadsrätter till radhus. Här finns bostäder oavsett vilken fas i livet man är i, säger Josefine Wikström, chef nya bostäder på Ikano Bostad.

Radhusprojektet Brf Fröa kommer att bestå av 38 radhus med planerad inflyttning vintern 2025.

Radhusprojektet Brf Fröa består av 38 radhus med planerad inflyttning vintern 2025.

Ikano Bostad ska bygga 38 radhus och 65 lägenheter. Ambitionerna i projekten är höga, inte minst när det kommer till att minska bostädernas klimatpåverkan. Särskilt i radhusprojektet har Ikano Bostad arbetat hårt med att minska klimatpåverkan väsentligt. Radhusprojektet är även pilotprojekt för klimatneutralt småhusbyggande inom ramen för LFM30. 

Projektet Brf Bruka består av 65 lägenheter med planerad inflyttning våren/sommaren 2026.

Projektet Brf Bruka består av 65 lägenheter med planerad inflyttning våren/sommaren 2026.

− Vi vill skapa en plats att längta hem till. Ambitionerna i både projekten vi startar idag och för utvecklingen av Elinegård är höga. Målet är att skapa ett grönskade och levande område med låg klimatpåverkan, främja ekosystemtjänster och biologisk mångfald, skapa möjligheter till gemenskap och möten i vardagen grannar emellan och bidra till uppfyllandet av FN:s Agenda 2030, säger Josefine Wikström.

Josefine Wikström, chef nya bostäder på Ikano Bostad.

Josefine Wikström, chef nya bostäder på Ikano Bostad.

Inflyttning är planerad till vintern 2025 för radhusen och våren/sommaren 2026 för lägenheterna. Elinegårds två första etapper kommer att bestå av cirka 2 600 bostäder. Den tredje etappen som ägs av Malmö stad kommer att bestå ungefär lika många bostäder.

FAKTA
Ikano Bostad i Elinegård

Ikano Bostad har varit med i utvecklingen av Elinegård sedan starten på området 2014. Områdets första etapp har utvecklats tillsammans med ett antal andra byggherrar och kommer att bestå av cirka 1 800 bostäder när allt står klart.

Etapp två kommer att bestå av 900 bostäder och utvecklas enligt ett hållbarhetsprogram, certifierat enligt Sweden Green Building Councils metodik för hållbar stadsdelsutveckling - Citylab. Syftet med Citylabs process är att det ska underlätta en hållbar stadsdelsutveckling och att stadsdelar utvecklas och planeras med hänsyn till nationella hållbarhetsmål och FN:s globala mål för en hållbar utveckling, Agenda 2030. 

Ikano Bostad är den första privata aktören i Sverige att utveckla en stadsdel enligt ett Citylab-certifierat hållbarhetsprogram. Hållbarhetsprogrammet har tagits fram tillsammansmed flera förvaltningar från Malmö stad, SGBC, arkitekter och landskapsarkitekter. Programmet innehåller konkreta mål och aktiviteter som skapar förutsättningar för ett systematiskt hållbarhetsarbete och skapar samsyn mellan områdets olika aktörer.



Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och fem vårdboenden samt har cirka 850 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Josefine Wikström
Chef nya bostäder
Josefine Wikström