2021-06-03 11:36Nyheter

"Att bygga Ikano Bostads första Svanenmärkta projekt kräver extra omtanke"

Ikano Bostads första kvarter i Vega i Haninge är inflyttat och klart. På marken framför växer Ikano Bostads första projekt att byggas enligt Svanen fram. Ikano Bostads första kvarter i Vega i Haninge är inflyttat och klart. På marken framför växer Ikano Bostads första projekt att byggas enligt Svanen fram.

2020 tog vi beslutet att alla Ikano Bostads nya bostadsprojekt ska Svanenmärkas. Under året fick vi vår grundlicens från Miljömärkning Sverige och redan i augusti sattes arbetet igång med att projektera för det första projektet som ska byggas enligt Svanen.

Första ut är Brf Gnistra i Haninge kommuns nya stadsdel Vega. Bygglovet var redan på plats när Hari Bajgoric och Katarina Tibell, projektledare och biträdande projektledare för Brf Gnistra bestämde att projektet skulle byggas enligt Svanen.

– Vi hade redan fått bygglovet när Ikano Bostad fick sin grundlicens och vi kunde inte ändra projektets förutsättningar, men vi lyckades ändå klara kraven. I kommande projekt kommer vi ta med kraven från början när vi skissar på ett hus, berättar Katarina.

Både Katarina och Hari menar också att Svanenmärkningen inte har varit något hinder i arbetet även om det inledningsvis har krävt mer tid.

– Projektet har krävt extra omtanke eftersom vi har behövt säkerställa att alla beslut funkar med Svanens krav. Alla material som vi bygger med ska vara Svanenlistade och får inte innehålla några giftiga kemikalier. Våra projektörer har till exempel behövt lista alla produkter de använder så att vi kan verifiera dem mot godkända produkter i Svanens Husproduktportal. Eftersom det är ett pilotprojekt så har vi nya rutiner och det har givetvis medfört att saker har tagit lite längre tid, säger Hari.

Description

Brf Gnistra är Ikano Bostads första projekt att byggas enligt Svanen. Bild: WEC360

Svanenmärkningen innebär att alla Ikano Bostads kommande bostadsprojekt kommer att granskas av Miljömärkning Sverige för att säkerställa att bostäderna är byggda med omtanke om miljön och människors hälsa. Svanenmärkningen ställer bland annat krav på låg energianvändning, höga miljö- och hälsokrav i material- och produktval och en god inomhusmiljö.

Att bygga enligt Svanen behöver dock inte bli mer kostsamt. Det tillkommer en kostnad för certifieringen och vissa material är dyrare men Katarina och Hari har snarare blivit förvånade över hur liten skillnad det är. I vissa fall har det till och med visat sig att Svanenlistade material är billigare än andra alternativ.

– Ibland har vi upptäckt att vi sparar in när vi uppnår Svanens krav. Till exempel så hade arkitekten valt sibirisk lärk för skärmväggar på uteplatser, men eftersom detta trä inte är godkänt enligt Svanen valdes hyvlad furu som är något billigare men har liknande egenskaper, säger Katarina.

I december 2022 är det planerat för att de första kunderna ska flytta in i sina nya lägenheter. Totalt kommer det att byggas 115 bostadsrätter.

– Jag känner mig väldigt stolt, både för att jag har varit med att genomfört pilotprojektet och för att vi gör en viktig insats för miljön, säger Hari.

– Det har varit väldigt kul, man har fått tänka till och det är motiverande att till exempel bidra till ett mer hållbart skogsbruk genom att välja Svanenmärkta utemöbler till innergården, fortsätter Katarina.Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har cirka 1 500 nya bostäder i produktion samt äger och förvaltar cirka 6 000 hyreslägenheter och sex vårdboende.


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg