2024-10-10 09:22Nyheter

Hållbar finansiering: ”En viktig del av företagets affär”

Att minska klimatpåverkan i nyproduktion är ett av målen kopplade till Ikano Bostads hållbarhetslänkade lån.Att minska klimatpåverkan i nyproduktion är ett av målen kopplade till Ikano Bostads hållbarhetslänkade lån.

Hållbarhetslänkade lån är ytterligare ett viktigt steg i Ikano Bostads långsiktiga engagemang för hållbarhet. – Att det tydligt integreras i affären och inte är något ”vid sidan om” är centralt för oss, säger Roger Johansson, CFO på Ikano Bostad.

Ikano Bostad har under 2023 och 2024 ingått hållbarhetslänkade lån med SEB och Handelsbanken om sammanlagt 4,2 miljarder kronor.

Läs mer om de hållbarhetslänkade lånen

– Gröna lån har vi haft sedan länge, där man kan få en grön finansiering kopplad styckvis till varje fastighet eller projekt med en låg energianvändning. Det kommer vi att fortsätta med, men med de hållbarhetslänkade lånen tar vi steget att omfatta hela företagets förflyttning inom olika hållbarhetsområden, säger Per Löfgren, tf hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Minskad energanvändning och förbättrad energieffektivitet i fastighetsbeståndet är ett av målen.

Minskad energanvändning och förbättrad energieffektivitet i fastighetsbeståndet är ett av målen.

Tre centrala nyckeltal
För Ikano Bostad är bolagets tre viktigaste hållbarhetsmål nu även kopplade till dessa lån från SEB och Handelsbanken.

– Lånen är kopplade till arbetet med att minska energianvändningen i fastighetsbeståndet, minskat klimatavtryck i nyproduktion samt till arbetet med att minska utanförskapet i bostadsområden. Detta är tre naturliga hållbarhetsområden för vår verksamhet som vi sedan länge har fokuserat på. Sedan 2014 har företaget minskat energianvändningen i beståndet med mer än 25 procent, vi har successivt minskat klimatavtrycket i nyproduktion och har under mer än tio år arbetat med initiativ för att minska utanförskapet, säger Roger Johansson.

Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.

Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.

Viktig del av affären
Per Löfgren och Roger Johansson konstaterar att hållbarhetsarbetet idag är en viktig del av affären.

– Alla dessa tre områden är väldigt tydligt kopplade till vår affär och vår verksamhet. Att jobba med klimatfrågan är en affärskritisk fråga. Dessutom är det många gånger kostnadsbesparande, till exempel på energisidan när det gäller fastighetsbeståndet. Och vårt sociala arbete förbättrar livsmiljön i de områden där vi äger fastigheter, säger Per Löfgren.

– Att vi i samarbete med bankerna har arbetat fram en hållbarhetslänkad lånestruktur där vi får en koppling mellan finansieringen och våra operativa hållbarhetsmål är dels en bekräftelse för oss, hur vi arbetar och tar oss an de viktiga hållbarhetsfrågorna samtidigt som länkningen också bidrar till att driva på vårt hållbarhetsarbete framåt, säger Roger Johansson.

Läs mer om Ikano Akademin

Ikano Bostads tre fokusområden inom hållbarhet som kopplat an till lånen:

• Minska energianvändningen i vårt fastighetsbestånd. Förbättra energieffektiviteten och att minska energianvändningen med 30 procent till 2030 (jämfört med 2020) i vårt fastighetsbestånd.

• Minska klimatavtrycket i vår nyproduktion. Minska klimatavtrycket från våra nyutvecklade flerbostadshus med 40 procent till 2030 (jämfört med 2020).

• Minska utanförskapet i våra bostadsområden. Att genom Ikano Akademin fortsatt framgångsrikt och med hög fullföljandegrad stötta unga vuxna i våra bostadsområden att komma ut i arbetslivet och studier.



Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och fem vårdboenden samt har cirka 850 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg