2024-10-23 09:20Nyheter

Jobb skapar självkänsla och möjligheter – Sanwayt Mogos, 18: ”Nu vågar jag tro på framtiden”

Sanwayt Mogos, 18, från Rågsved.Sanwayt Mogos, 18, från Rågsved.

Fastighetsförvaltaren Anders ”Walle” Wahlqvist tröttnade på stöket, kriminaliteten och skadegörelsen. Det blev starten på Ikano Bostads satsning att minska utanförskapet genom att hjälpa unga vuxna ut i arbetslivet. Elva år senare har över hundra ungdomar slussats ut till studier och jobb. – Ikano Bostad har fått mig att våga drömma igen, säger Sanwayt Mogos, 18, från Rågsved.

Sönderslagna rutor, klotter, slagsmål och ständigt tjafs var vardag i Hagsätra centrum, där Anders ”Walle” Wahlqvist jobbade som fastighetsförvaltare för Ikano Bostad.

När ”Walle” frågade ungdomarna varför det såg ut som det gjorde blev svaret att de inte hade något att göra, ”och det finns inte jobb för såna som oss. För dig kanske som är svensk och heter Anders, men inte för oss.”

– Det blev en tankeställare. De hade ju rätt, säger Anders Wahlqvist.

Han pratade med arbetsgivaren och så började Ikano Akademin att växa fram. Ungdomarna erbjöds tidsbegränsade jobb inom Ikano Bostads områden. Motkravet var att de skötte sig, kom i tid och uppträdde som man ska på en arbetsplats. 

Anders ”Walle” Wahlqvist driver Ikano Akademin.

Anders ”Walle” Wahlqvist driver Ikano Akademin.

Tanken är att detta ska vara en första anhalt inom arbetslivet, för att ge arbetslivserfarenhet och en utbildning i hur yrkeslivet går till.

– Det är väldigt olika hur länge de blir kvar hos oss. Sedan fortsätter de till andra jobb eller till studier.

Under åren har Anders Wahlqvist funnits där och lärt upp, styrt och ställt när det har behövts, lyft upp och stöttat.

– Det gick fort när vi väl var igång och hittade formen för det. Efter några år hade vi tagit över all trädgårdsskötsel och i princip all yttre städning i hela Ikano Bostads område.

Ikano Akademin i Hagsätra och Rågsved.

Över hundra ungdomar slussats ut till studier och jobb genom Ikano Akademin.

Trygg och accepterad 
Sanwayt Mogos, 18, från Rågsved fick en tidsbegränsad anställning inom Ikano Akademin tidigare i år.

– Jag fick följa med en person som lärde mig jobbet. Jag vattnade blommor och plockade skräp.

Hon berättar att hon har haft det tufft länge, och kämpat med dålig självkänsla och depression.

– Jag flyttade hemifrån tidigt och har försökt att leta jobb. Jag började tappa hoppet, och kände att jag aldrig kommer att få något jobb när jag inte har någon utbildning. 

Anders

Anders "Walle" Wahlqvist och Sanwayt Mogos.

Mötet med Anders ”Walle” Wahlqvist och Ikano Akademin förändrade allt.

– Han betyder så mycket för mig. Jag kommer aldrig kunna beskriva den tacksamhet jag känner. ”Walle” är världens bästa! Han har lärt mig hur man ska bete sig på ett jobb och vad som är viktigt i arbetslivet. 

– Jag behövde inte vara perfekt när jag kom till Ikano Akademin. Jag kände mig så trygg och accepterad för den jag var.

Tack vare att Sanwayt snabbt visade framfötterna på jobbet så rekommenderade ”Walle” henne sedan till ett jobb i kiosken på Ågesta golfklubb i Huddinge, där hon har jobbat under sommaren.

Stor livsförändring
– Det är världens bästa jobb! Jag trivs jättebra!

Sanwayt berättar att hon mår otroligt mycket bättre idag. Självförtroendet har växt, hon är glad och har fått en framtidstro.

– Jag är helt chockad över vilken förändring det har blivit i mitt liv på bara några månader. Ikano har fått mig att börja drömma igen. Det känns som att det finns ett liv för mig där ute, det trodde jag inte förut.

Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.

Ikano Akademin är Ikano Bostads initiativ för att hjälpa unga vuxna i utanförskap till arbete och utbildning. Initiativet fyllde tio år tidigare i år.

Anders Wahlqvist säger att det är möjligheten att få följa de unga människorna, som Sanwayt, som gör hans jobb så meningsfullt.

– Dessutom har Ikano Akademin skapat en mycket bättre boendemiljö. Nu har vi inget klotter, ingen skadegörelse och större trygghet. Det i sin tur leder till att vi slipper omflyttningar. Mycket pengar sparas när människor trivs där de bor, och vill bo kvar.

Fakta
Ungdomsarbetslösheten i Sverige uppgick i juli 2024 till 24,4 procent. Det är en hög nivå jämfört med andra länder i EU. Andelen är som lägst i Tyskland på drygt 6 procent.

Utöver de som är arbetslösa finns det också unga vuxna som varken arbetar eller studerar, ofta kallat ”NEET” (Not in Employment, Education, or Training). År 2023 var det 6,7 procent av alla ungdomar i åldern 20-34 år som varken jobbade eller studerade i Sverige.

Totalt innebär dessa siffror att ungefär 200 000-250 000 unga vuxna i Sverige står utanför arbetsmarknaden.

En rapport från OECD uppskattar att kostnaden för varje ung person som varken arbetar eller studerar (NEET) kan uppgå till över en miljon kronor per år i förlorade skatteintäkter och ökade utgifter för socialt stöd.

Källor: Ekonomifakta, OECD, SCB.



Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och fem vårdboenden samt har cirka 850 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg