2024-01-30 14:51Nyheter

Olaglig uthyrning stoppades – då blev området tryggare

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano BostadChristian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad

Problemet gödde kriminalitet och skapade otrygghet i bostadsområdet. Här är framgångsrika metoden som vände trenden med olaglig andrahandsuthyrning.
– Det går inte att förvalta bostäder från ett kontor, du måste vara på plats i området, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

2008 tog Ikano Bostad över ett område med hyresrätter i Rågsved och Högdalen i södra Stockholm. Där upptäckte man omfattande verksamhet med olaglig uthyrning av lägenheter i andra hand.

– Efter ett tag märkte vi att det var ett stort problem i området och började arbeta aktivt med frågan. Några år senare, runt 2012, eskalerade det till en nivå där vi var tvungna att hitta ett sätt att jobba systematiskt för att stävja detta.

Varför ökade problematiken just då, tror du?

– I grunden skapar bostadsbristen en svart marknad. Folk söker sig till storstäderna och behöver någonstans att bo, medan mindre nogräknade individer ser en möjlighet att tjäna pengar.

Den stora problematiken uppstår dock när kriminella gäng tar över lägenheterna, menar Mariager:

– De ser ju att marknaden är lukrativ, man kan dubbla hyran eller hyra ut rum. Det är inte vanligt, men vi har haft fall där gäng tvingat hyresgäster med förstahandskontrakt att flytta ut. Det har hänt att kriminella haft flera lägenheter i samma huskropp.

Hur upptäcks då olaglig uthyrning i andra hand? Främst tack vare närvarande fastighetsskötare, anser Mariager:

– Vi ser ju flyttbilarna som lastar in och ut möbler, samtidigt har vi inte fått någon uppsägning på adressen. Vår personal ser att det är omsättning på folk utan att det gjorts några uppsägningar eller överlåtelser. Då tittar vi närmare på det, säger han.

Fastighetsskötarna, som får internutbildning om hur man kan upptäcka otillåten andrahandsuthyrning, kontrollerar regelbundet om det dyker upp nya namn på dörrarna.

– Man ringer på och frågar vem som bor där. Vi samkör också med offentliga register för att säkerställa att man är skriven på adressen.

Konstaterar Ikano Bostad att lägenheten hyrs ut olagligt väntar åtgärder:

– I de allra flesta fall säger hyresgästerna upp sitt avtal när de blivit påkomna. Ibland förnekar de, då blir det ett fall för hyresnämnden. I extremfallen med yrkeskriminella har vi en extern part som driver ärendet eftersom det kan finnas hotbilder.

Även tydlighet gentemot hyresgäster vid kontraktsskrivning är viktigt, påpekar Mariager:

– Vi informerar klart och tydligt vad som gäller om man vill hyra ut i andra hand, det krävs att man har ett godkännande från oss. Vi är generösa att bevilja det under begränsad tid om man till exempel ska plugga eller jobba tillfälligt på annan ort.

2012 upptäcktes nya otillåtna fall dagligen och många av dessa behövde Ikano Bostad driva vidare till hyresnämnden. Förra året var det enbart en handfull ärenden som gick till hyresnämnden.

– Det kommer alltid uppstå nya ärenden, men inte alls i lika stor utsträckning som tidigare. Vi har betat av den stora puckeln, samtidigt är det alltid ett pågående arbete, säger Mariager.

I områden där otryggheten varit hög, bland annat på grund av problematik med andrahandsuthyrning, har siffrorna istället vänt:

– Vi kan tydligt se att tryggheten hos de boende ökat där vi har lyckats stävja detta. När man känner igen sina grannar och vet vem som bor i samma port mår man bättre, säger Mariager och fortsätter:

– För oss som företag är det förstås jätteviktigt. Vi vill ju att folk ska trivas i sina bostäder, annars flyttar man. Trygga områden där folk vill bo påverkar även våra fastighetsvärden och lönsamhet över tid.

2019 kom en ny lag som underlättar för fastighetsägare att säga upp hyresgäster, exempelvis när man hyr ut sin lägenhet olagligt.

– Det är slitsamt och tidskrävande att hantera, men tryggheten som kommer hos de boende när man lyckas få bukt med problemet är värd all möda.Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och sju vårdboenden samt har cirka 1 600 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Christian Mariager
Fastighetschef
Christian Mariager