2024-09-12 10:09Nyheter

Så vänds otrygga området: Hamna inte i ”projektträsket”

2005 förvärvade bostadsföretaget sina första bostäder i Hagsätra, Rågsved och Högdalen. Två år senare ökade beståndet ytterligare och idag förvaltar bolaget 3 000 bostäder där. 2005 förvärvade bostadsföretaget sina första bostäder i Hagsätra, Rågsved och Högdalen. Två år senare ökade beståndet ytterligare och idag förvaltar bolaget 3 000 bostäder där.

Från stök och kriminalitet – till ökad trygghet och nya jobb. Här är kraftsamlingen som vänder den negativa trenden i Stockholmsförorterna. – Det viktiga är att inte hamna i ”projektträsket”. Man behöver göra gemensamma insatser med andra aktörer som består, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

”Ja, tack”. Christian Mariager minns svaret när Ikano Bostad sökte regelbundet samarbete med polisen. 2005 förvärvade bostadsföretaget sina första bostäder i Hagsätra, Rågsved och Högdalen. Två år senare ökade beståndet ytterligare och idag förvaltar bolaget 3 000 bostäder där. Områdena präglades av otrygghet, brottslighet samt sociala problem – Ikano Bostad ville hitta gemensamma åtgärder mot detta.

– Polisen har förmågan att se vad som behövs för att stävja kriminalitet, samtidigt kan inte de göra allt på egen hand. De måste samverka med andra myndigheter och ha samarbetspartners i civilsamhället. Polisen kan inte utreda brott om ingen pratar med dem, säger Mariager.

Han får stöd av polisen Jonny Petersson, med över 20 års erfarenhet av arbete i södra Stockholm varav flera år som närpolischef.

Jonny Petersson, polis med över 20 års erfarenhet av arbete i södra Stockholm.

Jonny Petersson, polis med över 20 års erfarenhet av arbete i södra Stockholm.

– Då försökte jag involvera fastighetsbolag i brottsbekämpningen. Deras insatser är superviktiga, framför allt kan de få invånarna att känna sig trygga. Bara en sådan sak som att plocka bort skräp och ha en fin miljö gör väldigt mycket, säger han och lägger till:

– Polisen har ingen möjlighet att själv vända på en brottsutveckling, det kan man bara göra tillsammans med andra.

Både Mariager och Petersson påpekar att samverkan inte behöver vara mer avancerad än tydliga kontaktytor och regelbunden kommunikation över tid:

– Jag tror på långsiktighet och samarbete, att vara uthållig är avgörande. Detta är inget tidsbegränsat projekt utan något som ingår i vår förvaltningsmodell. Man behöver inte heller leta efter den ”perfekta” lösningen utan korrigera längs vägen. Det viktiga är att man har en vilja, håller i och håller ut, säger Mariager och Petersson fyller i:

– Att det blir lite svajigt ibland får man räkna med. Samtidigt kan man inte hålla på tre månader och tro det ska vända direkt, det kan behövas lång tid beroende på hur stora problemen är.

Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad

Christian Mariager, fastighetschef på Ikano Bostad

Enligt honom har samverkan i Ikano Bostads områden gett konkreta effekter på brottsbekämpningen:

– Även om man genom åren mätt brottslighet på olika sätt pekar all statistik på att det har blivit bättre från 2012 och framåt.

Mariager understryker att samverkan är en bit i ett större pussel. I de berörda områdena hjälper Ikano Bostad ungdomar till jobb via Ikano Akademin, stöttar läxhjälp, samarbetar med skolor och föreningsliv:

– Trots en samhällsutveckling med sprängningar och skjutningar ser vi att den upplevda tryggheten i våra områden ökar varje år, säger Christian Mariager och fortsätter:

– Majoriteten av de boende är vanliga, hederliga medborgare som går till jobbet varje dag. Det är en mycket liten grupp som ställer till det för de många, och det är där vi tvingas lägga mycket tid och energi.

Kombinationen av ”hårda” och ”mjuka” insatser går hand i hand menar Petersson och pekar på nya vistelseförbudet:

– Det infördes mot fem kända kriminella i Rågsveds centrum, den öppna droghandeln har helt försvunnit därifrån. Fråga vem du vill, alla kommer vittna om att det blivit lugnare.

Mariager skickar med ett budskap till andra områden som kämpar med kriminalitet och otrygghet:

– Det går inte att vända en samhällsutveckling själv, ensam är inte stark i de här sammanhangen. De goda krafterna behöver samlas och samverka, för de är fler än krafterna som förstör.

 



Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och fem vårdboenden samt har cirka 850 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg