2024-08-21 08:00Nyheter

Unika projektet som kan revolutionerna byggandet

Totalt sparades 22 ton koldioxid trots logistisk och bearbetning av betongstommen för att passa nya byggnaden. Totalt sparades 22 ton koldioxid trots logistisk och bearbetning av betongstommen för att passa nya byggnaden.

De rev kontorshuset – men gamla betongstommen fick nytt liv. Nu kan metoden revolutionera framtidens byggande. – Det finns en affärsmässig hållbarhet som driver på. Vi kan inte jobba på samma sätt som vi gjort tidigare, säger Marcus Vesterberg, projektchef syd hos Ikano Bostad.

Bygg- och anläggningsbranschen har som mål att bli klimatneutral senast år 2045. Ikano Bostad vill halvera utsläppen till 2030 – vägen dit går via återbruk och cirkulärt byggande.

– Den gamla ekonomiska modellen bygger på ”take, make, use, dump”. Man tar en naturresurs, omvandlar den, använder den och kör den till tippen. I varje steg finns en stor miljöpåverkan. Den cirkulära idén har som långsiktigt mål att återbruka och återvinna, istället för att utvinna nya resurser. Då minskar klimatpåverkan och vi får ökad resurseffektivitet, säger Per Löfgren, tf hållbarhetsstrateg hos Ikano Bostad.

Häromåret omsatte Ikano Bostad teori i praktik när ett kontorshus i Lund skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder.

– Huset var inte gammalt på något sätt, tvärtom fullt fungerande. Vi insåg att det både moraliskt, ekonomiskt och klimatmässigt inte var en bra idé att bara riva och slänga, berättar Marcus Vesterberg.

Då mindes han en planerad forskningsstudie kring återbruk av betongstommar där Ikano Bostad skulle vara med, men som rann ut i sanden.

– Jag ville skala upp idén och ta ett större grepp. Jag blev lite besatt och övertygad om att det är rätt väg att gå, säger han med ett skratt.

Men det fanns utmaningar. Framför allt behövde ju betongstommen hamna i ett nytt byggprojekt, vilket var lättare sagt än gjort – det tog nästan ett år att hitta intressenter.

– Vi letade med ljus och lykta. Några var lite halvintresserade, men ingen ville vara först. Till sist fick jag napp hos Skanskas Blekingeavdelning som hade ett projekt med hög klimatambition, vilket motiverade kostnaden för att testa idén, säger han.

Två år efter Ikano Bostads ursprungliga tanke kunde delar av betongstommen ta plats hos Boverkets nybyggda kontor i Karlskrona.

Per Löfgren, tf hållbarhetsstrateg hos Ikano Bostad.

Per Löfgren, tf hållbarhetsstrateg hos Ikano Bostad.

– Totalt sparades 22 ton koldioxid. Detta trots logistik och bearbetning för att passa nya byggnaden, säger han.

Per Löfgren pekar på att besparingen i koldioxid tillför den nya byggnaden ett konkret värde:

– Eftersom fastighetsägaren kan tillgodoräkna sig ett minskat eller uteblivet klimatavtryck tack vare den återbrukade stommen, skapar det i sin tur ett ökat värde på själva fastigheten, säger han och lägger till:

– Både EU och Sverige driver på för resurseffektivitet och ramverken kommer ställa allt hårdare krav när det kommer till klimatet.

Projektet har också gett eko i bygg-Sverige, enligt Löfgren:

– Det är ett relativt litet projekt, men vi har fått väldigt positiva reaktioner från både arkitekter, konstruktörer och byggherrar.

Så hur långt är cirkulärt byggande ifrån att vara en affärsmässigt lönsam metod? Vesterberg tror att det sker inom kort – själva tekniken fungerar ju uppenbarligen.

– Alla springer på frågan, branschen behöver göra jobbet redan nu och lista ut en affärsmodell där aktörerna tjänar pengar. Då kommer det gå snabbt, säger han.

Löfgren anser att cirkulärt byggande illustrerar Ikano Bostads ambition att ligga i framkant gällande nytänk inom branschen:

– Våra klimatmål är ambitiösa, vi både behöver och vill vara med och driva på utvecklingen. Som bransch kommer vi behöva förändra vårt sätt att tänka. Det kommer påverka hur vi bygger nya hus, hur vi konstruerar och vilka material som används. Istället för att se återbruk som något sekundärt borde det bli primärt, att ändra perspektivet och se det som vi idag uppfattar som avfall som den primära resursen.

Han understryker samtidigt att det krävs ett samlat grepp:

– Det här är ingenting man kan lösa på egen hand, det krävs samarbete. Det blir nästan en floskel, men det blir ännu viktigare med samarbete för att få något att fungera praktiskt, tekniskt och vara kommersiellt gångbart.

Marcus Vesterberg, projektchef på Ikano Bostad.

Marcus Vesterberg, projektchef på Ikano Bostad.

Projeket i Lund
Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Ikano Bostad, Skanska, Starka Betongelement och Daco Contractor. Gemensamt arbetade de fram en innovativ lösning för att främja återbruk inom byggsektorn.

300 kvadratmeter av en betongstomme återbrukades i byggandet av Boverkets nya kontor i Karlskrona.



Om Ikano Bostad

Ikano Bostad är en långsiktig fastighetsägare och bostadsutvecklare. Med omtanke och engagemang äger och utvecklar vi hållbara stadsdelar och bostäder i Sverige och Danmark. Vi grundades 2005 och ingår i Ikano Group, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. Ikano Bostad äger och förvaltar cirka 7 000 hyresrätter och fem vårdboenden samt har cirka 850 nya bostäder i produktion. Läs mer på ikanobostad.se


Kontaktpersoner

Charlotte Kjellberg
Kommunikationschef
Charlotte Kjellberg