2021-10-08 09:30Pressmeddelande

Ikano Bostad sätter spaden i marken för sitt andra kvarter i Bäckby

Ikano Bostads kvarter i Bäckby. Visionsbild: ETTELVA Arkitekter Ikano Bostads kvarter i Bäckby. Visionsbild: ETTELVA Arkitekter

Idag togs det första spadtaget på Ikano Bostads andra kvarter i utvecklingen av Bäckby och Bäckby centrum som pågått sedan 2017. Ikano Bostads kvarter är slutspurten på utvecklingen av stadsdelen och spadtaget blev startskottet för 130 hyresrätter med inflyttning sommaren 2023.

- Det är extra roligt att som gammal Bäckbybo se hur mycket bra som hänt på Bäckby de sista åren, vi har tagit ett helhetsgrepp för att vända en negativ trend och på bara några år har vi kunnat se en fantastisk utveckling! Ikano Bostad är en viktig pusselbit i arbetet för att bygga ett Västerås som håller ihop där vi tillsammans fokuserar på trygghet, sysselsättning och sammanhållning på Bäckby, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Utvecklingen av Bäckby har pågått sedan 2017 och totalt byggs det cirka 450 bostäder i området. Idag togs det första spadtaget på Ikano Bostads andra kvarter med 130 hyresrätter som Ikano Bostad kommer att fortsätta att äga och förvalta när allt står klart.

- Det känns väldigt roligt att vi nu är i gång med vårt andra kvarter i området! När allt står klart har vi tillfört 226 nya hyresrätter till Bäckby och vårt fastighetsbestånd här i Västerås. Redan idag äger och förvaltar vi långsiktigt cirka 1 600 hyresrätter i Västerås och vi satsar verkligen på kommunen. Vi har också ett långsiktigt socialt hållbarhetsarbete här, säger Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef på Ikano Bostad.

Ikano Bostad startade upp sitt initiativ Ikano Akademin i Västerås 2019 och har sedan dess haft 18 deltagare som gått Ikano Akademin varav 12 kommit vidare ut i arbetslivet eller i studier. Sedan tidigare stöttar även Ikano Bostad stiftelsen Läxhjälpens verksamhet på Nybyggeskolan.  

Tillsammans med områdets andra aktörer, Västerås stad, Mimer och BoKlok, har Ikano Bostad undertecknat Tillsammansförklaringen. I Tillsammansförklaringen fokuserar aktörerna på trygghet, sysselsättning och sammanhållning i Bäckby.

Byggnationen av Ikano Bostads första kvarter med 96 hyresrätter i Bäckby påbörjades under hösten 2020 med planerad inflyttning till våren/sommaren 2022.Om Ikano Bostad

​Ikano Bostad utvecklar hållbara bostadsområden och bostäder på platser där Sverige växer. Vi grundades 2005 och ingår i Ikanogruppen, en internationell företagsgrupp startad av grundaren till IKEA. För att våra kunder ska känna sig trygga och trivas i våra bostadsområden känner vi ett stort ansvar för helheten när vi utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Ikano Bostad har cirka 1 500 nya bostäder i produktion samt äger och förvaltar cirka 6 000 hyreslägenheter och sex vårdboende.


Kontaktpersoner

Mikael Berg
Fastighetsutvecklingschef
Mikael Berg